Begyndelsen

I julen 2013 fik jeg et lille bryganlæg af min hustru i julegave. Det var en såkaldt "Beer machine" fra USA, som var et integreret anlæg, hvori man kunne brygge, lagre, karbonere og servere som fadøl.

En rigtig god idé, men som jeg brugte lang tid med at fejlfinde, da den konstant var utæt og derved ikke kunne holde trykket og samtidigt afgav en markant gærsmag, da gæren blot var gået til bunds og ikke kunne fjernes før alle 10 liter var drukket op.

Beer Kits - erfaringens og eksperimenternes tid

I 2016 begyndte jeg at købe de såkaldte ”Beer kits” fra Brewfern i Belgien, som var ølkoncentrater der allerede havde været igennem en stor del af brygarbejdet. Kort før den afsluttende fase var processen blevet afbrudt, og væsken var blevet inddampet til ølkoncentrat.

Ved blot at tilføje vand, sukker og gær kunne man få 7 - 20 liter vidunderlige naturlig øl.

Jeg valgte hurtigt at tilføje beer-enhancer eller koge ekstrakten op og tilsætte ekstra krydderier og humle for at få skabt min helt egen øl.

Et lærerig proces, hvor der blev mange begået fejl som manglende desinficering, dårlig rengøring, for meget sukker i slutkarboneringen, dårlig påsætning af kapsler, temperatursving under gæringen osv. Problemer enhver håndbrygger har været igennem på et eller andet tidspunkt i sin karriere, men som gjorde mig mere forberedt til at gå skridtet videre til "All-grain" ølbrygningen.

"All-Grain"- brygprocessen

I foråret 2018 besluttede jeg mig for, at købe et rigtigt ”All-grain”-bryganlæg, hvor jeg selv havde ansvaret for det færdige resultat på baggrund af en brygopskrift med malt, humle, gær og vand.

Jeg ønskede et anlæg, som gav mig sikkerhed for, at kunne genskabe den samme bryg gang efter gang. Samtidigt skulle det også være et anlæg, som ikke skulle fylde hele mit bryggers, som nemt kunne rengøres og nemt kunne stille væk, når det ikke var i brug.

Efter mange undersøgelser og overvejelser, faldt mit valg på et bryganlæg fra New Zealand. Den såkaldte ”Grainfather Connect” med plads op til 30 liter bryg.

https://www.grainfather.com/

Hvorfor Grainfather?

”Grainfather” er noget dyrere end andre typer anlæg fra f.eks. Kina. Dog synes jeg den ekstra pris giver et bedre kvalitetsprodukt hvad angår både ståltykkelse, varmeanlæg, samlinger og ikke mindst bluetooth connectoren, hvor hele opskriften kan lægges ind fra start til slut enten via mobiltelefonen eller direkte på enheden.

Samtidigt giver det også en mulighed for, at være en del af ”Grainfather-community”, hvor der kan udveksles opskrifter og erfaringer med andre håndbryggere over hele verden.

Tilbehør

Jeg har altid brygget overgærede øl (eks. ale, stout), hvor gæringstemperaturen skal være omkring 20 grader.

Dette har jeg kunne gøre rimeligt nemt, ved blot at sætte plastgæringsspanden i mit bryggers i 14 dage, da der her er en konstant temperatur inden for dette temperaturområde. Imidlertid har det udelukket mig for, at brygge undergærede øl (eks. Pilsener/Bock mm) da disse typisk skal gæres ved omkring 10-12 grader og gerne igennem ”cold breake” ned til 4 grader i 4 dage.

Jeg syntes nu tiden var inde til, at gøre noget ved dette. Derfor har jeg investeret i en Glycol Chiller fra Grainfather hvor jeg med mine fire Cronical Fermenters (gæringstanke) kan styre temperaturen helt nøjagtig og samtidigt efter behov koble yderligere en fermenter på samme anlæg samtidigt, med hver deres gæringsprofil.

The Beer Machine

The Beer Machine

Brewferm Beer Kits

Brewferm Beer Kits

Grainfather Connect - 30L

Grainfather Connect - 30L

Grainfather kontrolbox med bluetooth styring

Grainfather kontrolbox med bluetooth styring

Grainfather Cronical Fermenter & Glycol Chiller

Grainfather Cronical Fermenter & Glycol Chiller

Erfaring med Grainfather

Jeg har nu brygget over 100 bryg på anlægget og det virker upåklageligt og meget intuitivt og brugervenligt samt holder den ønskede temperatur undervejs.

Jeg har dog, for ikke at glemme nogle steps undervejs, udarbejdet en checkliste for hele brygprocessen. Denne kan ses under ”Checkliste”.

Grainfather Brewing Community

Grainfather Brewing Community

All in One Brewing System Buyers Comparison Guide

Grainfather Review - after 100 Brews (by David Heath)

Grainfather Brewing - Step 1: Assembly

Grainfather Brewing - Step 2: Mashing

Grainfather Brewing - Step 3: Sparging

Grainfather Brewing: Step 4: Boiling

Grainfather Brewing Step 5: Cooling

Grainfather Brewing: Step 6: Cleaning

Grainfather Conical Fermenter Dual Valve Tap Add on

Granfather Cronical Fermenter Cooling Pump Kit

Grainfather Glycol Chiller