Det lokale håndværksbryggeri
En kort ordliste over de hyppigste brugte udtrykke på engelsk og dansk i forbindelse med ølbrygning.
• Adjuncts = råfrugt (ikke-maltet korn og sukker tilsat sammen med malten)
• Aerate = belufte
• Aerobic = aerobisk (der er oxygen, ilt, tilstede)
• Airlock = gær-rør
• Aldehyde = aldehyd
• Ale = øltype gæret med "overgær "(Saccaromyces cerevisiae)
• Alpha acid = alfasyre (bitterstof i humlen, som omdannes til iso-alfasyre, der er det væsentligste bitter-smagsstof i øl)
• Amylase = gruppe af enzymer, der spalter stivelse, fx. til maltsukker (maltose)
• Anaerobic = anaerobisk (uden oxygen, ilt)
• Attenuation = "at gøre tyndere", dæmpning. Bruges om hvor meget vægtfylden, densiteten (S.G.), reduceres under gæringen.
• Autolysis = selvopløsning, når gærcellerne er døde går de i opløsning på sammen måde som man mørner kød ved at lade det hænge i kølerum.
• Balling, degrees = grader Balling, % Balling (extrakt-indhold, mål for densitet, massefylde, ved sammenligning med sukkeropløsning, omtrent det samme som grader Plato)
• Bottom fermenting yeast = "undergær" (Saccaromyces carlsbergensis)
• Brewing = brygning
• Carbonation = tilsætning af kuldioxid = carbondioxid.
• Clove = krydder-nellike, noget øl kan have en smag, der minder lidt herom.
• Density = massefylde, Specific gravity (S.G.)
• Diacetyl = stof, der dannes naturligt under bl.a. ølgæring og som smager og lugter af smør / flødekaramel
• DMA = Dimethylsulfid, stof, der bl.a. dannes under urt-kogningen.
• Dry hopping = tilsætning af humle efter den første gæring.
• EBC = European Brewery Convention, har fastlagt analysemetoder for undersøgelse af malt, urt og øl. Talskala for øl-farve.
• Esters = estere (en gruppe frugt / blomsteragtigt duftende stoffer)
• Extract = ekstrakt, den samlede mængde opløste stoffer i øl-urt
• F.G. = Final Specific Gravity = massefylde når gæringen er afsluttet
• Fining = klaring af øl med husblas eller andet.
• Flocculation = flokulation (gærcellernes evne til at klæbe sammen og danne små klumper, der bundfældes)
• Hydrometer = flydevægt (oftest glas-instrument med en skala til aflæsning af væskens massefylde, enten som S.G. eller som grader Balling eller Plato)
• IBU = Internationale bitter-enheder
• Isinglass = Fiskebaseret klaringsmiddel (tilsættes det færdige øl).
• Lauter = klar (tysk ord)
• Lauter tun = urt-filtrerings beholder
• Mash-out = temperaturtrin på ca 77 grader hvor ezymaktiviteterne stoppes og sukkeret bliver mere flydende. Så er det nemmere at sparge (eftergyde).
• O.G. = indbrygningsgrad, massefylde ved start
• Phenols = gruppe af stoffer, nogle har en smag, der let bliver ubehagelig, nellike-agtig
• Pitching = gærpåsætning
• Priming sugar = tilsætning af sukker ved tapning for at få dannet carbondioxid (CO2) i fadet eller flasken
• Plato, deg. = skala for urtens densitet - og dermed extraktindhold - kalibreret som gram sukker pr. 100 g opløsning
• Saccharometer = se Hydrometer • Sparging = eftergydning
• Slant = skrå-agar (ølurt gjort stift med agar, som bruges til dyrkning af gær)
• Steeping = at sætte byggen i støb, dvs. at sætte den i blød, så den kan begynde at spire.
• S.G. = densitet, massefylde
• Terminal extract = extraktindholdet når gæringen er afsluttet, se F.G.
• Top Fermenting yeast = "overgær " (Saccaromyces cerevisiae)
• Wort = urt