Stor succes ved Vestegnens Beer Festival 2023

Ikke mindre end 450 x ½L flasker øl blev resultatet af vores serveringer af smagsprøver (1.860 x 12cl) ved dette års ølfestival i Brøndbyhallen, som strakte sig over 3 sessioner - fredag aften, lørdag eftermiddag og lørdag aften.


Gæsterne var glade og som det fremgår af resultatet meget tørstige. De var alle meget overraskede over, at det de fik serveret var hjemmebryg.

Flere af gæsterne mente, at kvaliteten i øllet var på samme højde som de kommercielle bryggerier og ville naturligvis derfor gerne have lov til at købe vores øl. Men som reglerne er, må jeg ikke sælge øl, hvilket både min gode ven Henrik og jeg flere gange måtte fortælle. I stedet for måtte de "nøjes" med at smage på de 12 forskellig øl vi denne weekend havde taget med.


Vi glæder os allerede til i 2024 atter at kunne servere vores gode håndbryg for de mange glade gæster i Brøndby hallen.

Invitation til Vestegnens Beer Festival den 27. og 28. oktober i Brøndby Hallerne.

Sidst i oktober skal jeg sammen med min gode ven Henrik Fly ud til Brøndby Hallerne og præsentere mine øl på Vestegnens Beer Festival der finder sted over to dage.


Det bliver rigtigt spændende at se hvor mange deltagere der dukker op. På det netop overstået "Øllets dag" på Amager i begyndelsen af september, serverede vi hele 63 liter smagsprøver på 6 timer. Nu er det 17 timer fordelt over 3 sessioner. Derfor har jeg været nødtsaget til at brygge et stort antal forskellige øl i større volume for at kunne håndtere den forhåbentlige store efterspørgsel.


Jeg har valgt at flaske alt øllet efter først at have tvangskarbonere det efter endt gæring. Dette for at jeg kan servere så mange forskellige øl som muligt og for at jeg ikke skal købe/leje mig fattig i mobile fadølsanlæg.


Nogle vil måske sige at det er en stor tidsmæssig process, hvilket jeg er enig i, men på den anden side så undgår jeg evt. problemer med fadølsanlægget og som sagt at skulle bruge en masse penge på sådanne anlæg.


Vi glæder os rigtig meget. Det bliver udfordrende at stå op i så mange timer og servere øl og tale med kunder, men det er jo lige netop det vi elsker og som gør det til verdens bedste hobby :-)


Billetter til ølfestivallen kan købes her


Foredrag og ølsmagning hos Danske Ølentusiaster Hillerød med titlen "Tidsrejse i ølhistorien fra oldtid til nutid med smagning af specielle håndbryggede øl"

Den 3. oktober var bilen pakket med spændende øl og gode historiske fortællinger forberedt om hver af de 8 øl der denne aften skulle smages på af Danske Ølentusiasters medlemmer i Hillerød. Jeg havde denne aften endnu engang fået fornøjelsen, at få hjælp af min gode ven Henrik, som serverede de forskellige øl for aftenens deltagere og klarede det praktiske arbejde.


Arrangementet foregik på ølbaren Skænk i Hillerød centrum, hvor der inden ølforedraget/-smagningen gik i gang blev serveret en lækker tappasplade med dejlige oste, spanske pølser, pesto og hjemmebagt brød. Det lagde en god bund for efterfølgende at kunne nyde de mange forskellige øl.


Efter introduktion af næstformand Steen Larsen, blev den historiske baggrund for hver af de 8 forskellige øl gennemgået, smagt på og løbende svaret på de mange og gode tekniske spørgsmål omkring brygteknik, gær, humle m.m.


Det var en helt fantastisk aften med stort engagement og glade deltagere, som gav udtryk for deres tilfredshed med det de smagte og positivt overrasket over at håndbrygget øl kan smage lige så godt som det der kan købes hos kommercielle nano-, mikro- og større bryggerier. Et dejligt skulderklap at få.


Vi ser frem til at deltage i lignende fremtidige arrangementer med øllet og vidensdeling i fokus.

Velbesøgt Øllets dag ved AmagerCenteret den 2/9-2023

Det var en fantastisk og begivenhedsrig dag, hvor jeg for første gang deltog i fejringen af "Øllets Dag" sammen med min gode ven Henrik. Arrangementet blev smukt afholdt i gårdhaven ved Amager Centeret af Danske Ølentusiasters dedikerede team.


Der var en spændt forventning om, hvor mange deltagere der ville strømme til for at nyde de forskellige øl fra de 14 deltagne bryggerier, især da arrangementet tidligere havde været en fast tradition ved Café Langebro ved Islands Brygge i over 20 år. Dog havde udfordringer med myndighederne tvunget arrangørerne til at finde et nyt og passende sted for festlighederne.


Vi ankom tidligt om morgenen kl. 08:00 for at sætte vores egen stand op. Efter at have gjort det, havde vi fornøjelsen af at gå rundt og tale med andre passionerede bryggere. Det var en god måde at starte dagen på.

Kl. 12:00 var det som om, en bølge af glade og forventningsfulde deltagere begyndte at strømme ind, ivrige efter at nyde det dejlige vejr og smage på de mange forskellige øl. Vi havde taget otte forskellige øl med os, og de blev eftertragtede.


Overraskende nok endte vi med at have udsolgt af fem ud af de otte øl, da arrangementet sluttede kl. 18:00. I alt serverede vi 63 liter øl, hvilket svarer til over 600 smagsprøver á 10 cl.


Det var utvivlsomt en lang, travl, men samtidig vidunderlig og spændende dag, hvor vi mødte en masse søde og entusiastiske deltagere. Hvis vi bliver inviteret til Øllets Dag igen i 2024, så er vi helt sikkert klar til at deltage med glæde og entusiasme.

Oplevelser med godt øl

Deltagelse i Esrum Kloster Ølfestival 2023

Jeg var meget beæret over i foråret at modtage indbydelse til deltagelse i årets Esrum Kloster Ølfestival, som finder sted den 17. juni kl. 11-20 med deltagelse af i alt 50 forskellige bryggerier.


Jeg begyndte derfor straks at sætte gang i opskriftspennen og bryggryden, så der kunne præsenteres et bredt og alsidigt udvalgt af håndbrygget øl.

Heriblandt vil man på dagen kunne smage på en helt special japansk risøl, som jeg har udviklet og brygget sammen min min søn Mads ud fra inspiration af Iron Maidens egen japanske øl "Sun & Steel". Vi kalder den for "Rice Me Up".

Herudover vil man også kunne smage min Flamsk Rød "Flamand Belgique", som tog mig 15 måneder at brygge. En typisk belgisk sour frugtøl med masser af kirsebær med noter af mandel og balcamico. Lyder spøjst, men smager dejligt.


Esrum Kloster og Møllegård ligger smukt midt i Nationalpark Kongernes Nordsjælland, og emmer af historie og stemning. De historiske bygninger tager sig godt ud, når de fyldes med bryggere og gæster. Festivalen afholdes primært på det området omkring ”Møllegården”, som består af en historisk vandmølle og stråtækte længer. Esrum Kloster ligger i noget af Nordsjællands smukkeste natur, der selvfølgelig også er en del af festivalen. På den grønne festivalplads kan man smage øl, slå sig ned på en grøn plet og spise, eller udforske festivalpladsen.


Jeg har fornøjelse af på dagen at få hjælp af min gode ven Henrik Fly til at opsætte vores stand og ikke mindst at få hjælp til at servere det gode øl til forhåbentligvis forventningsfulde og tøstige gæster.


Håber, at du har tid til at kigge forbi vores stand til en snak og et glas øl. Vi glæder os til at se dig.

Stor succes ved DM i Håndbryg 2023

Endelig efter mange år i coronaens skygge hvor kåringen af DM i Håndbryg blev transmiteret via Facebook og ikke live som tidligere, var dagen endelig oprundet (festdag for os håndbryggere), hvor kåringen af DM i Håndbryg 2023 skulle finde sted.


Danske Øldommere, som står for arrangementet, havde besluttet sig at præsentere kåringen live i forbindelse Ølfestivallen i Lokomotivværkstedet lørdag den 13. maj. Samtidigt ville de sende den live via Facebook, så de håndbryggere der ikke kunne deltage på stedet kunne streame kåringen.


I år var det tilkommet en ekstra kategori "Klassiske danske øl", som var skibsøl og hvidtøl. Derfor skulle der findes ikke mindre en 14 bronze-, sølv- og guldvindere samt den overordnede danske mester i Håndbryg.


For jeg selv blev det til en stor succes idet jeg fik hele to sølvmedaljer - en for min weizenbock "Bavarius" i kategori 3 Bock og en sølvmedalje for min skotske stærke Ale/Wee Heavy "What's under the kilt?" i kategori 5 Mørk ale.

Af de 12 øl jeg sendte ind gik det rigtigt godt for de 6 af dem. De resterende 6 fik mellem 29 og 33 point.


"Bavarius" - Wheat Bock - 43 point - 2. plads

"What's under the kilt" - Wee Heavy - 41. point - 2 plads

"Lagerøl 1905" - Münchner Dunkel - 39 point - 5. plads

"Beer in Progress" - Moderne lys lager - 37 point - 4 plads

"Dark Matter" - Black IPA - 37 point - 5. plads

"Afraid of the dark" - Oatmeal Stout - 35 point - 6. plads


Det blev samtidigt en stor succes for Køge HåndbryggerLaug (hvor jeg er formand), hvor vi hentede ikke mindre end 7 medaljer hjem - 2 guld, 3 sølv og 2 bronze.


Et super arrangement med stor opbakning fra publikum. Jeg glæder mig allerede til næste år.

Arrangementskalender - Forår/Sommer 2023

Jeg har benyttet vinteren og det tidlige forår til at holde gang i bryggryden, så der kunne være tilstrækkeligt med øl til de kommende ølarrangementer, som jeg deltager i. Du kan møde mig ved nedenstående arrangementer, hvor du vil få mulighed for at smage på et udvalg af mine øl.


  • ”Taphouse Open”, Lavendelstræde 15, København. Den 27. april fra kl. 15-19. Fri entre. Jeg har her fået udvalgt to af mine øl til finaledagen (10 øl i finalen) blandt et større antal kandidatøl.


  • Ølfestivallen, Lokomotivværkstedet den 12. og 13. maj kl. 11 – 23. Jeg er som formand for Køge HåndbryggerLaug blevet inviteret til at stille op med øl sammen med øvrige håndbryggere fra KHBL. Vi har fået vores egen stand. Vores øludvalg kan ses her



Jeg håber, at vi ses en af ovenstående steder.

Mikkeller HomeBrew Event 2023

Jeg var så heldig at få muligheden for at deltage i et nyt håndbrygevent arrangeret af Mikkeler med deltagelse af håndbryggere fra flere europæiske lande.

Jeg stillede op med min røget amerikanske porter "Smokin!" der blandt de øvrige deltagere blev smagt på og vurderet af et et stærkt dommerfelt inkl. Mikkeler himself.


Samtidigt fik jeg mulighed for at servere øvrige af mine øl til Mikkelers kunder under arrangementet. Der var rigtig god respons fra gæsterne, så selv om jeg ikke vandt dette event blandt de 40 deltagne håndbryggere, så var det et super arrangement i håndbryggernes tegn. Nedenfor følger en beskrivelse af arrangementet fra Mikkeler.


--------------------

Damn, you really did cook something special for us! ⁠

We are still over the moon for the support you showed for our new initiative, the MBCC Homebrew Competition. It's definitely not going to be the last time we'll host this event!⁠

We had 43 entries from all around the world participating in the competition, the level on display was insane and having so many of you joining us for the voting process was amazing.⁠

I guess all of you are quite curious about the results, so without further ado:⁠

3rd Place ⁠

  • Brewery - Pleasanti Street
  • Beer Style - Barrel Aged English Barley Wine⁠
  • Brewer - Patrick Schou⁠
  • From the judges - "This barleywine could stand against the best of the best, it was rich and dark. Absolutely packed with flavour"⁠

2nd Place ⁠

  • Brewery - Dekkera Brewing & Blending
  • Beer Style - Blended, Fruited, Wild Ale⁠
  • Brewer - Daniel Tejada⁠
  • From the judges - "If you did a blind tasting and told us that it was a Baghaven, we would believe you!. Funk and flavour in perfect harmony"⁠

1st Place

  • Brewery - RAWW
  • Beer Style - Belgian Tripel med appelsin⁠
  • Brewer - Allard Wijkerslooth⁠
  • From the judges - "A tripel so glorious it would make a monk blush! A representation of a beer style that is dear to Mikkel's heart, and the judges agreed perfectly hit the nail on the head"⁠

All of these beers will be on display for MBCC 2023 this year. So you should grab a ticket, if you wanna get a taste ⁠

⁠... Oh and did we mention that the winning beer will be brewed at Warpigs? Stay tuned for more information about that!⁠

A big shoutout to the other participating breweries - thank you so much for contributing to an amazing night:


Nyt bryganlæg - Braumeister 50 L

Jeg har længe gået med ideen om at udskifte mit gode gamle bryganlæg Grainfather G30 med et større anlæg, da efterspørgsel af mit øl er stignende - både til brug i konkurrencer, ølfestivaller, smagninger og ikke mindst af familie og venner.


Derfor var jeg ikke længe om at takke ja da tilbuddet om et næsten nyt 50 L bryganlæg kom for et par uger siden. Det var enken efter en håndbrygger i området, der ønskede at sælge ud af diverse indbo inklusiv mandens bryganlæg og diverse brygtilbehør. Et næsten nyt bryganlæg til en god pris fra den anerkendte tyske producent Braumeister der leverer en super kvalitet til normaltvis en super høj pris...


Efter nogle justeringer og softwareopdateringer var jeg klar til i søndags den 12. februar at kunne brygge mit første 50L bryg. Jeg havde til anledningen valgt at brygge den Belgiske Wit "Ensian", som jeg vandt sølv med til DM i Håndbryg 2021.

Brygningen gik rigtigt godt. Jeg havde konstrueret et højbord af halvpaller med påmonteret hjul, så jeg nemt kunne flytte brygmaskinen efter jeg havde hævet maltrøret med den nyinstalleret rebtalje.


Jeg havde lidt udfordringer med at få flyttet den afkølede urt fra brygmaskinen over til gærtanken, da gærtanken er højere end udløbet på brygmaskinen. Derfor blev jeg på dagen nødt til at hæve brygmaskinen, så der kom tilstrækkeligt med fald på. Men det er småting, som jeg nok skal få løst til næste gang.


Nu glæder jeg mig over, at jeg har to fyldte gærtanke der står og gærer lystigt med Belgisk Wit, klar til at blive serveret til diverse festivaller, smagninger og ikke mindst til familie og venner.