Det lokale håndværksbryggeri
Med vintertidens snarlige kommen, er tiden ved at være inde til at nyde det gode mørke bryg. Derfor har jeg ud over at brygge en Old Ale som er beskrevet nedenfor, også lavet opskrifter og brygget dels en Belgisk dubbel og en Porter.
Begge øltyper kræver noget lagringstid for at modne og blive runde i smagen. Det bliver svært at holde fingrene væk fra køleskabet mens vi venter 😀
Corona epidemien har desværre fået så godt tag i vores samfund, at fysiske møder og forsamlinger ikke for en stund er mulige og kun har været det i begrænset omfang siden Danmark lukkede ned i begyndelsen af marts 2020.
Men så er det godt at der er så mange kreative personer i det ganske land der har formået at arrangere og forsat arrangerer virtuelle ølsmagninger, som vi ølhungrende brugere kan deltage i.
Vi har selv i Køge Håndbryggerlaug (KHBL) arrangeret en virtuel ølsmagning for vores medlemmer, som blev en stor succes. Andre kommercielle bryggerier og øldistributører har ligeledes arrangeret lignende events, hvor man samtidigt kan købe smagskasser og smage mens arrangementet bliver sendt live på YouTube, Facebook, Zoom og lign.
Hvis du gerne vil (gen)opleve en af disse virtuelle smagninger, så klik på en af nedenstående link. Specielt vil jeg anbefale de to smagninger fra KØL (Det Belgiske Hus), hvor der virkelig bliver nørdet øl med deltagelse af Carsten Berthelsen (foredragsholder), Mikkel Borg Bjergsø (Creative Director hos Mikkeller), Ralf Tobiesen (Det Belgiske Hus) samt Mads fra KØL.dk. **RIGTIG GOD FORNØJELSE**
I juleøl skal der da være smagsnoter af både kardemomme, nelliker, kanel, appelsin, chokolade, kaffe, tørret tropefrugt, lakrids og vanilje…… eller skal der?Det er jo smag og behag og heldigvis er der for os håndbryggere frit slag til at designe vores øl med netop de smagsgiver vi selv personligt har præference for.
Ud over at skulle tage beslutning om maltsammensætningen, humleblandingen, vådgær vs tørgær, mæske-, gær- og vandprofil, er vi også nødsaget til at vide hvad der er nødvendigt at tilsætte af smagsgivere til de forskellige øl vi ønsker at brygge, såfremt vi f.eks. gerne vil følge stilartsdefinitionerne. Bl.a. kan nævnes at der i Belgisk Witbier (7C) skal være en markant karakter af bitter appelsinskal og koriander eller at tropiske- eller citrusfrugter i en NEIPA (6E) skal være et bærende element.
”Brygstart” har lavet en let og overskuelig oversigt over mulige smagstilsætninger i øl, hvor de kan anvendes og mængden du skal benytte. Meget brugbart, for hvis du overdosere brugen af f.eks. stjerneanis i din julebryg, så vil den blive udrikkelig (tro mig - jeg har prøvet det selv..).
Heureka eller Eureka er et græsk udtryk, der betyder: "Jeg har fundet". Det bruges som udråbsord for at fejre en opdagelse. Det synes værende gældende for den seneste bryg jeg har kastet mig over, en såkaldt ”Cream Ale”.
Det er ikke en ølstil der er opført på listen over danske ølstile, men den fremgår af den amerikanske ”BJCP Style Guide Lines” under ølstil 6A (Beer Judge Certification Program). En Amerikansk overgæret ale, lys i farven med velbalanceret humle og malt smag – let og forfriskende. Den indeholder trods navnet ikke fløde eller andre mejeriprodukter, men bla. majs flager og/eller ris der benyttes til at lette kroppen og smagen.
Så hvis du har købt en creme ale i håb om, at den ville være cremet eller måske endda en mørk maltet øl, er du sandsynligvis ikke den første eller sidste til at gøre det.
Cream aleen gennemgår typisk en længere periode med koldkonditionering eller lagering, efter at den primære gæring er afsluttet. Dette reducerer de frugtagtige estere og giver øllen en renere smag. Nogle cream ales har også fået tilsat en lagergær til koldkonditioneringstrinnet.
Eksempler på gode cream ales kan nævnes: Spotted Cow, New Glarus Brewing – 4.8% (New Glarus, WI) - Cali Creamin’ Vanilla Cream Ale, Mother Earth Brew Co – 5.2% (Vista, CA) - Kiwanda Cream Ale, Pelican Brewing – 5.1% (Pacific City, OR) - Genesee Cream Ale og Wisconsin Brewing Whitetail Cream Ale
Mod alle forventninger er antallet af bryggerier i Danmark steget de seneste to år. Senest er der registreret 248 bryggerier, hvilket er en væsentlig stigning siden begyndelsen af 2019, hvor antallet var 206.
Jan Erik Ingvaldsen har gjort det fornemme arbejde at indsamle data og information om alle bryggerierne. På hans digitale liste har han under hvert bryggeri skrevet en kort beskrivelse om det samt givet et link, hvor vi brugere kan få adgang til bryggeriets hjemmeside for yderligere information.
Listen er udarbejdet fra kilder som ale.dk, Bryggeriforeningen, Untappd og ikke mindst crowdsourcing via diverse Facebook sider.
Stor tak til Jan for det flotte arbejde. Link til listen over danske bryggerier
Ølgiganten Carlsberg og firmaet Paboco har præsenteret en prototype på en ølflaske lavet af papir. Der venter dog stadig utallige skridt på vejen, før et endeligt produkt er færdigt. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at prototypen ikke udelukkende består af træfiber. For at fylde flaskerne med øl har det været nødvendigt at lave en plastbeklædning inde under papirlaget.
Den indre plasticbeklædning består af tynd polymerfilm af genanvendt PET-plast i den ene prototype og af polymerfilm af biobaseret PEF-plast, som er nødvendig for at holde på væsken i papirflasken.
Begge materialer i prototypen kan genanvendes, men det kræver, at delene bliver skilt ad. Det kan vi forbrugere enten selv stå for, eller også kan det blive gjort senere i kæden for genanvendelsen.
Det langsigtede formål med projektet er at finde en inderbeklædning, som er nem at genanvende sammen med det ydre skelet af træfibre, og som vil være fuldstændig nedbrydelige.
Hvis der skal bruges masser af energi og besvær på at separere de to materialer fra hinanden kan det umiddelbart være svært at se den gavnlige fordel på CO2 regnskabet. Samtidigt betvivler jeg, at de danske forbrugere i stor stil vil sige farvel til den klignende lyd når to flasker mødes for, at erstatte det med et "klonk". Mon om denne nye flaske vil lide den samme skæbne som i 2008, hvor Carlsberg fjernede plastikflasken, den såkaldte PEN-flaske fra markedet? Det bliver spændende at se hvad der sker.
Først i 2022 vil den nye flaske kunne produceres i et større omfang.
Vi har efterhånden boet i vores hus i mere end 25 år, hvilket vi har været utrolig glade for. Det er en dejlig by, et dejligt område som er tæt på skole, fritidsaktiviteter, stationen og forretninger.
Men ikke mindst har det gode forhold til vores naboer betydet meget for os som familie. Vi passer på hinanden samt alle giver gerne hjælp når der er behov. Til anerkendelse for det gode naboskab, har jeg udviklet en ”NABO-ØL” – en Belgisk Pale Ale.
Denne har jeg brygget sammen med en af vores gode naboer. Det var første gang, at han var med til en sådan brygning, så det blev en god dag med masser af hygge, god mad, godt øl og vidensdeling.
Når øllen er modnet færdig, vil den naturligvis blive delt ud til naboerne, så de kan smage det endelige resultat.
Hip Hip Hurra for vores gode naboer.
Oxidering i øl er en kemisk proces, der kan forårsage uønsket bismag. I øl findes der en lille smule fedt fra kornsorterne byg eller hvede. Ilten kan oxidere fedtet til stoffet transnonenal, der er synderen, når øl får en hengemt og pappet smag.
Sammen med at ændre din øls smag kan oxidering også påvirke kvaliteten af din øl. Det kan få dit håndbryg til at være mindre stabilt, hvilket betyder, at det ikke forbliver så frisk så længe samt blive brunt og kedeligt efter kort tid (specielt for lyse tørhumlede øl som IPA, NEIPA, hvedeøl o.lign.).
Som udgangspunkt skal iltning af urten foregå inden gæring. Efter gæring skal det undgås.
Læs den fulde artikel under ”Processen/Oxidering”. Her er der også link til videoer der viser hvordan oxidering af dit øl minimeres.
Jeg har fra starten af min ”karriere” som håndværksbrygger valgt at tappe mine øl på flasker. Dette ud fra det synspunkt, at jeg ønsker at kunne åbne en kold øl fra køleskabet når det passer mig uden først at skulle tænke på afrensning og vedligeholdelse af fadølsanlægget. Men vigtigst af alt, at jeg har mulighed for, at kunne glæde familie, venner, naboer og kollegaer med håndbrygget øl i gave med mine egne øletiketter på flaskerne pakket i en flot gaveæske.
At bruge flasker giver naturligvis en del ekstra rengøringsarbejde inden tapning, men det gør jeg gerne. Jeg har lavet en god velfungerende proces og opbygget en teknik for rengøring og desinficering af flaskerne (Se nærmere beskrivelse under ”Processen”).
Til opbevaring af de tomme flasker har jeg hidtil købt trækasser hos Maltbazaren. Disse er lavet i samarbejde med Næstved Sociale Værksteder (NSV). Så når du køber disse kasser støtter du dette sociale formål.
Du kan også gå ”Gør-Det-Selv-vejen”. Hvis du har lidt håndværksmæssig snilde, er her et link til hvordan du laver ølkasserne selv. Det er Jakob Hove der har lavet tegningen og Philip Therkildsen der har bygget nogle kasser ved brug af tegningerne og taget et foto af det flotte resultat.
Når jeg giver mine øl væk, plejer jeg at køber ”3-stk” og ”4-stk” gaveæsker med ”ØL”-udskåret hos Jakodan eller Newsale Emballage. De er nemme at samle og er lavet af solid karton der ikke gå så let i stykker. Jeg synes personligt at flaskerne præsenterer sig flot i sådanne æsker.
Årsag og kontrol af smag går hånd i hånd. Eventuelle smagsstoffer, der ikke opstår som følge af forurening, er altid et resultat af din brygning, som f.eks. ukontrolleret gæringstemperatur, når du venter for længe på at komme til en sekundær, svag kogning, dårlig aftapningsteknik eller blot har valgt den forkerte gær.
Hvis du ønsker at blive klogere på at kunne spotte og smage off flavours, så er der mulighed for at købe smagskits enten i USA eller i UK.
De fleste af sættene indeholder nedenstående off flavours som tilsættes i en kande øl (eksempelvis en almindelig Carlsberg, Harboe Pilsner eller anden industriøl). Hver deltager får hældt 80ml af blandingen op i et glas og får yderligere 80ml almindelig øl i et andet glas til sammenligning.
Check det ud på en af følgende hjemmesider om det er noget for dig og dine venner at prøve. Hvis I er f.eks. 8-10 personer, så er 1 kit fra FlavoractiV til £100.- tilstrækkelig (indeholder nedenstående off flavours):
• Diacetyl • Lightstruck • Mercaptan • Metallic • Papery • Phenolic • Sour • Dimethyl Sulphide (DMS) • Butyric • H2S
På denne hjemmeside kan du checke ud hvordan de forskellige off flavours smager/dufter og hvad årsagen skyldes at de er fremkommet i dit bryg – ”Off-flavors-in-beer”.
I følgende to videoer gives en introduktion til hvordan du identificere en fejlsmag i din øl og hvordan det undgås:
Igennem tiderne har jeg afprøvet flere programmer til at lave mine opskrifter – dels Grainfather, Beercalc, BeerSmith og norske Brewfather.
For mig er Brewfather uden tvivl det bedste program der findes på markedet netop nu. Det er utroligt brugervenligt, er professionelt lavet og har alle de funktioner jeg har behov for (f.eks. lagerbeholdning af råvarer og vandprofil).
Det kan godt være at Beersmith er mere avanceret, men Brewfather er for mig langt mere enkelt og intuitivt at benytte. Brewfather har efterhånden fået mange fans – inklusiv Carsten Holløse (Formand for Danske Øldommere), der har lavet en mere dybdegående analyse af programmet på hans hjemmeside.
Du kan finde alle mine opskrifter som PDF under ”Processen/Opskrifter” til fri download. Disse er siden begyndelsen af 2020 lavet i Brewfather brygopskriftsprogrammet. Hvis du i Brewfather-programmet i søgefeltet under "Library" skrive "havdrup", så vil du få en fuld liste over alle mine opskrifter. Herefter skal du blot udvælge den opskrift du synes bedst om og skalere den til det antal liter du ønsker at brygge. Ganske enkelt.
Senest har selve David Heath lavet en video om hvorledes man opretter sine opskrifter i Brewfather samt integrerer Brewfather til Grainfather Connect controlleren. Så hvis du også som jeg er ejer af en Grainfather brygenhed eller bare gerne vil benytte et enkelt brygopskriftsprogram, så vil jeg anbefale at du ser nærmere på disse videoer.
Vi har i bestyrelsen af Køge Håndbrygger-Laug været kede af, at vi grundet Corona ikke har kunne afholde de arrangementer, som vi ved årets begyndelse havde planlagt.
Som alle andre, har vi derfor været nødt til at tænke kreativt og kom derfor på ideen om, at afholde en virtuel ølsmagning for foreningens medlemmer, hvor vi personligt kørte ud til alle med de 6 øl, som vi skulle smage denne aften.
Vi havde fået Brian fra Wika Meny i Køge til at deltage i vores live stream ølsmagning på YouTube, mens han fortalte om de enkelte øl og gav gode annekdoter og historier fra øldetailhandlen.
En super oplevelse med masser af gode spørgsmål på chatten. Det er nok ikke sidste gang vi laver et sådant arrangement.
Hvis du gerne vil opleve vores virtuelle smagning, så følger der hermed et link til dette. Virtuel ølsmagning
Desværre er arrangementet aflyst pga. Corona. Vil blive forsøgt afholdt i foråret 2021**
Atter i år skal jeg deltage i Køge HåndbrygFestival i Teaterbygningen i Køge den 29. november.
Som bekendt vandt jeg sidste år publikumsprisen. Hvorvidt jeg kan gentage succesen igen i år må tiden vise, men det bliver svært, da jeg er oppe imod flere af Danmarksmestrene i Håndbryg.
Grundet Corona, så er der pålagt nogle restriktioner, hvilket gør at Køge Håndbryg Festival i år afholdes under lidt anderledes rammer. Denne restriktion har gjort, at arrangøren har måtte tænke ud af boksen, for at kunne afholde arrangementet for så mange publikum som muligt.
Der vil også i år blive uddelt publikumspriser og jurypriser, men disse vil først blive oplyst senere samme dag via Internettet så alle kan se "uddelingen" samtidigt.
Godt håndbryg begynder med god planlægning. Det lyder måske lidt kedeligt, men hvis man har styr over sine ingredienser, processer, rengøring og planlægning, så kommer man langt.
Jeg har benyttet corona-tiden til at lægge en brygplan for resten af andet halvår af 2020, hvor jeg har lavet opskrifter, booket datoer i familiekalenderen og indkøbt råvarer (eksklusiv vådgær, som købes i ugen op til brygningen).
I de næste 4 måneder vil jeg forsøge mig med nye ølstile, som jeg aldrig har brygget før som Tysk Pilsner, Schwarzbier, ESB, Old Ale, Imperial IPA, Belgisk Dubbel og Porter. Herudover vil jeg genbrygge flere af mine bedste bryg som Belgisk Wit, Biere de Garde og imperial lager. Jeg har netop færdigbrygget min første kalenderøl som er en Old Ale på 7% ved navn "Ballast".
De deltagne håndværksbryggere havde indleveret i alt 314 håndværksbryg til vurdering i de 13 ølstile. Af disse deltog jeg i 11 af dem.
Som "rookie"/nybegynder i dette stærke felt blandt Danmarks bedste håndværksbryggere opnåede jeg som topresultat én 3. plads samt tre 4. pladser.
3. plads for min Belgiske Wit "HEDEN" i kategori 7 - Hvedeøl
4. plads for min California Common "GRAND TOUR" i kategori 4 - Lys Ale
4. plads for min Sweet Stout "WINDERLUDE" i kategori 8 - Porter/stout
4. plads for min Mørk Stærk Belgisk Ale "STJERNEDRYS" i kategori 11 - Mørk Belgisk Ale
Det synes jeg selv er et yderst tilfredsstillende resultat. Selvfølgelig er der mulighed for at gøre det endnu bedre, og det vil jeg naturligvis forsøge på når jeg igen stille op til DM i Håndværksbryg til næste år i 2021.
Alle mine deltagende opskrifter i DM kan downloades på Beercalc. I feltet "Brewer" søges på HAVDRUPØL. God fornøjelse.
Så oprandt dagen hvor kåringen af de bedste håndværksbryggere i Danmark skulle offentliggøres. Oprindeligt skulle seancen havde fundet sted under den årlige ølfestival i Logomotiværkstedet i København. Grundet Corona krisen, havde de danske øldommere i stedet ændret det til en live udsendelse på Facebook.
Jeg havde samlet gode venner og familie til denne for os håndværksbryggere største dag på året til nydelsen af godt håndbryg, hjemmelavet burgers med fries samt hustruens bedste rabarber crumble kage.
Glæden var derfor stor, da jeg fik den store ære at få en bronzemedalje i kategorien Hvedeøl for min Belgiske Witbier ”Heden”. En stor dag for HAVDRUPØL.
Samtidigt kunne jeg glæde mig over, at tre medlemmer (The Maltkings: Simon, Jonas og Brian) fra Køge Håndbryggerlaug, hvor jeg er formand, løb af med både en guldmedalje i kategorien Mørk Larger ”Vårharen” samt sølvmedaljer i kategorierne IPA ”Erik” og Specialøl ”Rosehip Flower Sour”. Utroligt flot gået.
Stort tillykke herfra. En super oplevelse at være med til og tak til dem der deltog i arrangementet. Jeg ser frem til et spændende DM2021, hvor jeg helt sikkert deltager.
Overværelse og fejring af min første bronzemedalje i DM i Håndbryg 2020
Det er altid utroligt spændende at komme ud til andre håndværksbryggere med samme passion som jeg selv har til verdens bedste hobby.
Derfor var det dejligt at kunne dele viden og erfaring/gode ideer med gutterne fra Tune Øllaug i går lørdag den 30. maj under mit foredrag om fremstilling af de gyldne dråber. Samtidigt fik de mulighed for at smage på seks af mine øl (GrandTour, Basil, Sølvpilen, Orange Honey Blossom, Sweet@Sour og Deep Brew).
Omgivelserne var i en rigtig ”man cave” med gildesal med tilhørende musikanlæg, diskolys, bar og fadølsanlæg, hertil et rum indrettet som bibliotek til rygning af de store cigarer med gamle kultegninger af Danmarks gamle krigsskibe på væggene og slutteligt et stort værksted med alverdens værktøj samt et rum til brygning af øl.
Tak for en super oplevelse og tak for den flotte gin/tonic kurv 😊
Jeg har i lang tid benyttet mig af det lokale vand fra Havdrup Vandværk. Det er rent og overholder alle grænseværdier for drikkevand til fulde. Imidlertid er vi i vores område, som så mange andre steder på Sjælland, plaget af meget kalk i vandet. Denne hårdhed benævnes dh (deutsche härte) og ligger for vores område på 21dh, hvilket er meget højt. Til sammenligning er vandet fra Gudenå Vandværk på 2.3dh.
For at forfine mine bryg endnu mere og for at være i stand til at lave f.eks. pilsnerbryg fra Tjekkiet hvor blødt vand er påkrævet, har jeg investeret i et omvendt osmoseanlæg fra Udenkalk.dk kaldet SINTRA. Det har en beholder der kan rumme 6 liter og det tager 1½ time at lave 6 liter RO vand (Reverse Osmosis). Vandet bliver renset 99% af alt kalk, urenheder, pesticider, salte og mineraler.
Det sidste er dog vigtigt at tilsætte efterfølgende, således at øllet bliver velsmagende. Hvis man benytter sig af Brewfather, så kan man her beregne hvor meget der skal tilsættes af de forskellige mineraler og salte som NaHCO3, CaCl2, NaCl, MgSO4, CaSO4, MgCl2 og CaCO3. Jeg er overbevist om, at denne opjustering i det gode brygvand giver en smagsforskel set i forhold til det almindelige vand fra hanen.
Mine eksperimenter med andre alternative opskrifter på juleøl end den quadrupel jeg udviklede for et par år siden med julekrydderier, faldt ikke i så god jord hos min egen hustru og bedste ven.
Derfor er jeg her i april blevet nødsaget til at gentage succesen og brygge den gamle kendte julebryg som vore mor så godt kan lide. December synes langt væk, men så er det godt, at der er noget at glæde sig til.
På det sidste klubmøde vi afholdte i Køge Håndbryggerlaug, fik vi en udfordring at lave en kettle sour (sur) øl baseret på den udleverede mælkesyrebakterie fra en af medlemmerne. Hans firma er ekspert inden for gær til bl.a. ølproduktion.
Opskriften som jeg lavede er baseret på pilsner og hvedemalt (ingen humle) tilsat hindbær, brombær og kirsebær der har ligget i portvin i to uger. Dette giver en behagelig sur/sød smag med mærkbar syrlige noter fra de tilsatte bær.
En dejlig frisk sommerøl - også for mig der indtil nu ikke har været den helt store fan af sourøl. Med dette forsøg er jeg i hvertfald blevet åben for, at afprøve andre typer sourøl.
Det er efterhånden to år siden, at jeg sidst lavede nyt etikettedesign til mine flasker. Designet har fungeret ok, men jeg var ved at blive træt af, at skulle påsætte for- og bagsideetiket ad to omgange. Samtidigt ville jeg også gerne have, at mit flotte logo blev en del af designet.
Jeg fandt et godt etikettedesignprogram (canva.com), hvor jeg har lavet en skabelon, som jeg kan benytte fremover. Jeg synes selv det er blevet ret flot. Den første bryg jeg vil benytte den på er "Grand Tour", som netop nu står og gærer lystigt.
Jeg har ændret min brygstrategi for 2020. Istedet for at brygge 25 liter ad gangen, har jeg her i 2020 valgt at brygge 10-12 liter. Derved får jeg mulighed for, at afteste en hel del ideer til nye opskrifter - nogle lidt specielle, andre lidt vanvittige. Målet er, at opbygge erfaring og udvælge nye brygtyper, som jeg kan arbejde videre med, for senere at brygge disse i stor skala.
Tre nye bryg er dermed blevet udviklet - "Apricot Delight", som er en blonde tilsat aprikosekstrakt lige inden flaskningen, "Orange Honey Blossom", som er en blonde tilsat orangeskaller, honning og aprikospuree samt "Summer Saison" med saisongær samt tilsat lyng, mælkebøtte, lavendel og kamille. Alle kan blive gode kandidater til sommerens bedste øl. Let's wait and taste.